"אנחנו סוג של סיירת"

"החברה הוקמה בסוף שנת 2010 , "מספר שחר רז, הבעלים של חברת חיזוק ובינוי. ”בכנסת חוקקו את חוק הדייר הסרבן, והבנתי שזה זמן טוב להיכנס לתחום, שאז עוד היה בחיתולים. בתחילת הדרך ביצענו רק פרויקטים של תמ"א 1/38 , אך בהמשך, עם תיקוני החקיקה, המיקוד הועבר לפרויקטים גדולים יותר של תמ"א 2/38 ופרויקטי פינוי- בינוי". תחום ההתחדשות העירונית עונה על צורך אמיתי, זה לא טרנד, אומר רז. ”ההתחדשות העירונית החלה את דרכה בתוכנית שמטרתה לחזק מבנים נגד רעידות אדמה, תמ"א 1/38 .בפרויקטים מסוג זה הדיירים מקבלים דירות מחוזקות ומוגדלות עם ממ"ד, העומדות ברעידות אדמה, וכל התשתיות של הבניין עוברת חידוש. ישנה תוספת של מעלית, והבניין כולו וכן הלובי עוברים חיפוי מחדש. בפרויקטי תמ"א 2/38 / פינוי-בינוי כבר הורסים ובונים את הבניין מחדש, וזה כבר שיפור גדול בכל המובנים לדיירים ולרשות המקומית. המגמה של התחדשות עירונית חשובה מאוד, בעיקר באזורי הביקוש שבהם יש מיעוט קרקעות לבנייה".

מה היה הפרויקט הראשון שלכם?
”הפרויקט הראשון היה ברחוב עוזיאל 124 ברמת גן, ותוך כדי הבנייה קיבלנו הפניה לפרויקט בבניין צמוד, רחוב עוזיאל 122 .משם המשכנו לעוד שלושה בניינים ברמת גן. עד היום מסרנו שלושה בניינים (אחד יזמות קלאסית), והרביעי צפוי להימסר באפריל השנה. אנחנו כיום בשלב הביצוע של ארבעה בניינים, ובשנת 2018 ייכנסו על פי התכנון עוד שני בניינים לביצוע. במקביל אנחנו נמצאים בתהליך עם עוד עשרה בניינים – מבניינים שיש להם היתר ועד בניינים שנמצאים בהכנה להגשה – וכן נמצאים במו"מ עם מספר גדול של פרויקטים. ”התחלנו בפרויקטים קטנים, בהיקפים של 15–20 מיליון שקלים, והיום הפרויקט הגדול ביותר שלנו נע סביב 380 מיליון שקלים. העלייה היתה הדרגתית ובריאה".

באילו ערים אתם פעילים?
”התמקדנו עד היום בגוש דן – תל אביב, רמת השרון, רמת גן, גבעתיים ורעננה".

אתם חברה יזמית. מה השירות שאתם מציעים ללקוחות? ”המערכת מנהלת את התהליך מתחילתו ועד סופו, החל משלב בדיקות הכדאיות הראשונות ותהליך המו"מ עם הדיירים – איננו עובדים עם קבלני חתימות, בשונה מחברות רבות בענף; דרך התכנון העקרוני לפרויקט, עם האדריכל ובשיתוף נציגות הדיירים; וכלה בהבאת היתר הבנייה מול הרשויות, סגירת הליווי הבנקאי, בחירת הקבלן המבצע ויציאה לביצוע. כל התהליך נעשה בהובלת העובדים שלנו, House In ,ותוך כדי שיתוף מלא ושקוף עם הדיירים בכל שלב ושלב. השקיפות והאמינות הן נר לרגלינו ועיקרון מוביל עבורנו בכל התהליך. בראייתנו, דיירי הבניין הם שותפינו בפרויקט במלוא מובן המילה".

מה החיסרון שיש בתחום הזה?
”ישנם שני חסרונות עיקריים בתחום. הראשון נוגע לאורך התהליך מרגע מתן ההצעה לדיירים ועד להתכנסותם לחתימה על הסכם משפטי. לוקח זמן רב להגיע עם הדיירים להסכמות תכנוניות ומשפטיות סופיות. פעמים רבות אנו נתקלים בניסיונות של דיירים להרוויח מטר פה או שקל שם, ועל הדבר הזה מתעכבים הפרויקטים חודשים ואף יותר מכך, ובדיעבד יוצאים מופסדים כיוון שבטווח הזמן הזה העיריות משנות מדיניות, כך שהזכויות שניתן היה להשיג כמה חודשים מוקדם יותר, כבר לא ניתן כעת לקבלן. אירועים כאלה היו לנו בכמה פרויקטים, והם אף גרמו לביטול של חלקם. ”המפסידים הגדולים במצב זה מלבד היזם הם הדיירים עצמם, אשר מפסידים תמורות שיכלו לקבל אם היו מתקדמים מהר יותר. זיהינו כאן מגמה לצמצום הזכויות לפרויקטי התמ"א בכמה מהרשויות המקומיות, וזה המקום לתת עצה לדיירי הפרויקטים: עדיף להתגמש בסעיפים פחות משמעותיים ולאפשר לפרויקט לצאת לדרך, מאשר להתעכב על כל סעיף וסעיף ולפספס את הרכבת. ”החיסרון השני מתקשר לראשון והוא חוסר הוודאות התכנונית. בחלק מהעיריות אנו נתקלים בשנים האחרונות בשינויי מדיניות תכופים ובהחמרה עקבית של הזכויות וההקלות שניתן לקבל, המשפיעים על אופן תכנון הפרויקט, על התמורות שניתן לתת לדיירים ועל הכדאיות הכלכלית של הפרויקט. עד שפרויקט מגיע לשלב של החלטת ועדה, שבו ניתן להתייחס אליו כפרויקט עם רמת ודאות גבוהה, מושתות עלויות כבדות על היזם מאחר שמדובר בתהליך ארוך שמצריך הפעלת יועצים רבים ותשלום אגרות למיניהן. ככל שחוסר הוודאות התכנוני גבוה, הדבר עלול להשפיע על מוכנותו של היזם לקחת סיכון עם הפרויקט".

מה היתרון שכל העובדים הם עובדי החברה?
”העובדים כולם מדברים באותה שפה, ועובדים בשיתוף פעולה הדוק ויעיל, המאפשר שליטה מדויקת בתהליך, וביצוע איכותי יותר ומהיר יותר. סוג של סיירת". האם אתם עובדים עם חברה קבלנית אחת? ”אנחנו עובדים עם כמה חברות קבלניות, ביניהן חברת אפקון בשליטת משפחת שמלצר, שהיא גם שותפה שלנו באחד הפרויקטים. זו חברה גדולה עם וקטור שמתפתח בתחום הביצוע וגב כלכלי חזק. בחרנו בה לאחר מכרז, למרות שלא הייתה הזולה ביותר, מכיוון שאנו מבינים כי פרויקטי תמ"א הם פרויקטים מורכבים, ועל חברה כזו ניתן לסמוך שגם אם תתעוררנה בעיות בביצוע – היא תסיים את העבודה בצורה איכותית".

האם קל יותר היום להביא דיירים לחתום על הסכם?
”מצד אחד, יש היום הרבה יותר ידע בנושא בקרב דיירים, והרבה יותר רצון לצאת לפרויקט בגלל ההתיישנות של המבנים ומשום שהם רואים שזה קורה בכל מקום סביבם. מצד שני, מאותה סיבה ממש, לא פעם דיירים חושבים שהם מבינים יותר מאנשי המקצוע, ובפועל מעכבים את חבריהם לבניין ואת התהליך בדרישות שאינן אפשריות. בתחילת התהליך בדרך כלל יש חשדנות וחוסר ביטחון. ככל שמתקדמים בתהליך, הדיירים מכירים אותנו ואת אופן התנהלותנו, מעריכים את האמינות ואת המקצוענות שלנו בניהול התהליך, רואים שבעלי המקצוע שלנו מקצוענים ומנוסים, והם נרתמים לתהליך והופכים שותפים מלאים".